EFES ANTİK KENTİ
Doğu ile batı arasındaki bir liman kenti olan İzmir Efes Antik Kent tarihi, M.Ö. 8600 yılına kadar uzanıyor. Bölgeyi bu denli önemli yapan özelliği ise, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasından kaynaklanıyor. Ev sahipliği yaptığı medeniyetler arasında Romalılar, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve pek çok Anadolu beylikleri yer alıyor.
Liman kenti olması sebebiyle tarihteki önemli ticaret yollarının üzerinde bulunması ve sahip olduğu verimli topraklar, bölgeyi hem hareketli hem de önemli bir konuma taşıyor.
ARTEMİS TAPINAĞI
Antik dünyanın 7 harikasından ikisi ülkemizde bulunuyor. Bunlardan biri de Efes’teki Artemis Tapınağı. Milattan önce 550. yıla tarihlenen tapınak tamamen mermer taşından yapılmıştı. İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan tapınaktan günümüze yalnızca 2 adet mermer parçası kalmış.
Artemis mitolojide Ay tanrıçası olarak biliniyor. Ancak Efes’teki Artemis farklı bir Artemis. Bunun eski Anadolu Tanrıçası Kibele’nin bir kültü olduğu düşülüyor. Biraz karmaşık konular aslında, ama inanışlar arasında bir kesişme olduğu söylenebilir.