EFES ANTİK KENTİ
Dünya’nın 7 harikasından birisi olan Artemis Tapınağı‘nın da ev sahibi olan Efes Antik Kenti ülkemizin dünyadaki en meşhur, en çok ziyaretçi alan tarihi yerlerinden birisi. Kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına dayanan ve Helenistik dönemden tutunda Roma, Bizans (Doğu Roma), Beylikler ve Osmanlı dönemlerine kadar aktif yerleşim yeri olarak kullanılan o soylu şehir; Efes.Asırlar boyu üstün şehir planlama örneği oluşuyla, büyük öneme sahip bir liman kenti olmanın getirdiği ticaret merkezi özelliğiyle, binlerce yıl çok zengin kültüre sahip uygarlıklara ev sahipliği yapmasının kaçınılmaz sonucu olarak bir kültürler beşiği oluşuyla, asırlardır bir dini merkez olma özelliğine sahip.
ARTEMİS
Antik dünyanın 7 harikasından ikisi ülkemizde bulunuyor. Bunlardan biri de Efes’teki Artemis Tapınağı. Milattan önce 550. yıla tarihlenen tapınak tamamen mermer taşından yapılmıştı. İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan tapınaktan günümüze yalnızca 2 adet mermer parçası kalmış.
Artemis mitolojide Ay tanrıçası olarak biliniyor. Ancak Efes’teki Artemis farklı bir Artemis. Bunun eski Anadolu Tanrıçası Kibele’nin bir kültü olduğu düşülüyor. Biraz karmaşık konular aslında, ama inanışlar arasında bir kesişme olduğu söylenebilir.